Beweeginterventie Artrose

Een effectieve en doelmatige conservatieve behandeling bij artrose van heup en knie

Prijs

€ 763,00

Opleidingsniveau

Trainingen

Meer informatie

Download brochure

Opleider

Pro Education

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

De komende 25 jaar zal de vergrijzing in Nederland sterk toenemen. Op basis van deze demografische ontwikkelingen en de toekomstige stijging van overgewicht zal het aantal personen met artrose verder stijgen. De stepped care methode bij artrose is een getrapte beweeginterventie, waardoor zorg op maat kan worden geboden aan cliënten met heup- en knieartrose. Deze methode wordt gezien als de meest effectieve conservatieve behandeling. In deze cursus leer je hoe je door middel van een beweeginterventie het klachtenpatroon bij heup- en knieartrose kunt beïnvloeden, waardoor het functioneren van de cliënt verbetert en een gewrichtsvervangende operatie pas in het eindstadium van artrose wordt overwogen.

Resultaat

 • Je beschikt over specifieke kennis van pathofysiologie artrose en kunt hiermee het klinisch en radiologisch beeld verklaren
 • Je kunt het diagnostisch proces adequaat doorlopen en houdt rekening met de prognostische factoren
 • Je bepaalt de fases van de stepped care methode en brengt het functioneren van de cliënt in kaart aan de hand van klinisch relevante en betrouwbare meetinstrumenten
 • Je stelt een specifiek behandelprogramma op volgens de laatste recente inzichten bij heup- en knieartrose
 • Je houdt rekening met comorbiditeiten, kwetsbaarheid en een inadequaat pijngedrag bij de behandeling van artrose
 • Je kunt het toekomstperspectief van cliënten met heup- en knieartrose beschrijven en weet welke andere interventiemogelijkheden er zijn
 • Je past de KNGF-richtlijn Artrose heup-knie toe in het fysiotherapeutisch handelen in de conservatieve en preoperatieve fase

Doelgroep

Deze cursus is ontwikkeld voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten uit de eerste en tweede lijn. Er is geen specifieke voorkennis noodzakelijk.

Aanpak

Na afloop van deze cursus beschik je over specifieke kennis op het gebied van artrose en kun je de KNGF-richtlijn Artrose heup-knie adequaat toepassen. Je maakt een verdiepingsslag in je klinisch redeneren en therapeutische behandeling bij heup- en knieartrose door het uitdiepen van vele relevante factoren. Hierbij ben je kritisch op de beschikbare literatuur en op je eigen handelen.

De cursus is gericht op je praktijk waardoor je de mogelijkheden op het gebied van oefentherapie bij beweegprogramma’s maximaal leert benutten. Je neemt deel aan klassikale lessen waarin een ervaren docent je voorziet van talloze praktijkvoorbeelden. Daarnaast maakt de docent gebruik van theoretische inleidingen en interactieve werkvormen zoals praktische oefeningen en discussies. Deze cursus onderscheidt zich van andere door de waarde van je eigen actieve bijdrage aan de lessen.

De cursus heeft een totale studiebelasting van 25 uur, waarvan 12 contacturen en 13 uur zelfstudie. Het minimumaantal deelnemers is 8, het maximum 16.

Professionals

Eén van de professionals voor deze cursus is Marcel Fokker. Marcel is fysiotherapeut, Master Fysiotherapie in de Geriatrie en heeft ervaring in zowel de eerste- als tweedelijnszorg. Daarnaast is hij docent bij SOMT University of Physiotherapy en Pro Education.

Klassikaal

Je volgt de bijeenkomsten uit dit programma klassikaal op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Certificaat

Na een actieve deelname aan de cursus en bij 100% aanwezigheid ontvang je het certificaat en worden je punten bijgeschreven.

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Pathofysiologie artrose
 • Biomechanica
 • Diagnostisch proces
 • Stepped care methode
 • Specifieke training en inspanningsfysiologie bij artrose
 • Manuele handelingen
 • Preoperatief trainen met Better In Better Out
 • Invloed van comorbiditeiten en kwetsbaarheid
 • Pijngedrag
 • Doorstroom naar regulier beweegaanbod
 • Toekomstperspectief en andere interventiemogelijkheden
Planning
Planning
Planning
Planning
Planning
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten

Totaalprijs: € 754,-

De totaalprijs bestaat uit de volgende kosten:

Lesgeld: € 595,-
Studiemateriaal: € 50,-
Arrangementskosten: € 50,-

Locatiekosten: € 59,-

Locatie- en arrangementskosten

Tijdens uw opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Beweeginterventie Artrose

Opleidingsniveau

Trainingen

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

Pro Education

Met recht dé opleider voor paramedici in Nederland
Pro Education is een van de grootste en snelst groeiende opleiders voor paramedici. Het instituut biedt naast erkende bacheloropleidingen in fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en diëtetiek een zeer uitgebreid aanbod van erkende permanente educatieprogramma’s voor de paramedisch professional. Altijd afgestemd op de laatste vakontwikkelingen en op de eigen werkpraktijk.