ATEX Zonering/Classificatie (EX 002)

Herken en classificeer gevarenbronnen - 1 dag

Opleidingsniveau

Trainingen

Meer informatie

Download brochure

Opleider

Veiligheid

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Ben je veiligheidskundige of anderszins verantwoordelijk voor het indelen van explosiegevaarlijk gebied in gevarenzones? Dan is de training ATEX Zonering/Classificatie (EX 002) voor jou interessant. Je leert veel over de eigenschappen van gevaarlijke stoffen, het vaststellen van gevarenbronnen en de invloed van ventilatie en huishouden. Met deze kennis leer je het instellen van zoneklassen en afmetingen. Zo ben je na deze training uitstekend in staat om explosiegevaarlijke gebieden in te delen in verschillende gevarenzones.

Doelgroep

Bij jouw bedrijf zijn explosiegevaarlijke installaties door de aanwezigheid van brandbaar stof, gas of damp. Je bent als veiligheidskundige verantwoordelijk voor het uitvoeren van de zonering van deze installaties. Ook moet je in staat zijn om een risicoanalyse uit te voeren op basis van verzamelde technische gegevens en specificaties.

Aanpak

Na de training heb je de kennis in huis om explosiegevaarlijke gebieden te kunnen indelen in zones op basis van EN-IEC 60079-10-1 en -2 en de NPR 7910-1 en -2. Met deze training voldoe je aan wettelijke arbo- en ATEX 153 (voorheen 137) eisen en de internationale IECEx 05-vakbekwaamheidseisen. Daarnaast voldoe je aan de internationale eind- en toetstermen van IECEx 05 Unit Ex 002.

Vooropleiding

Je hebt de training ATEX Basisprincipes (EX 001 voorheen ATEXV) afgerond.

NCOI Techniek & Veiligheid

Deze opleiding wordt uitgevoerd door NCOI Techniek & Veiligheid.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Certificaat

Na afloop van deze training ontvang je het bewijs van deelname ‘ATEX Zonering/Classificatie (EX 002)’. Je kunt ervoor kiezen om na de training een examen te doen. Heb je voor het examen een voldoende behaald, dan ontvang je het attest ‘ATEX-EX 002 Classificatie (Zonering)’. Dit is 3 jaar geldig. Wil je ook internationaal kunnen werken? Dan heb je een persoonscertificaat nodig dat voldoet aan het internationale IECEx 05-certificatieschema. Zo’n persoonscertificaat vraag je aan bij DEKRA Certification. Je hebt voor je aanvraag het betreffende IECEx-attest nodig en een ‘evidence file’ (documenten waarin je werkgever je werkervaring heeft vastgelegd).

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

ATEX Zonering/Classificatie (EX 002)

(2 bijeenkomsten)

 • Eigenschappen van brandbare stoffen
 • Vaststellen van gevarenbronnen, debieten
 • Invloed van ventilatie (gas/damp) en schoon huishouden (stof)
 • Vaststellen van de zoneklasse en afmetingen
 • Vereiste documentatie
  Planning
  Planning
  Planning
  Planning
  Planning

  Opleidingsvarianten

  • Varianten: klassikaal
  • Dag: 1 dag van 09.30 uur tot 16.30 uur
  Investering
  Investering
  Investering
  Investering
  Investering

  Totaalkosten

  De totaalprijs voor deze training is € 450,-.

  Locatie- en arrangementskosten

  Tijdens uw opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

  Reprorechten en hand-outs

  Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

  Fiscaal voordeel

  Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

  Btw

  Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

  Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

  Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

  ATEX Zonering/Classificatie (EX 002)

  Opleidingsniveau

  Trainingen

  Erkenningen

  Meer informatie

  Download brochure