ATEX Installatie en Testen Materieel (EX 003/006)

Veilig installeren en testen van materieel - 1 maand

Vanaf

€ 0,00 incl. BTW

Opleidingsniveau

Trainingen

Meer informatie

Download brochure

Opleider

NCOI Veiligheid

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Ben je als elektrotechnicus belast met het installeren van elektrische installaties in of gerelateerd aan explosieve omgevingen? Dan is deze vervolgtraining waarin je je richt op installatie van materieel onmisbaar. Je hebt eerst de training ATEX Basisprincipes (EX 001) gevolgd. Tijdens deze training richt je je naast het installeren ook op het testen van elektrische installaties.

Doelgroep

De module ATEX Installatie en Testen Materieel (EX 003/006) is gericht op technici die belast zijn met het installeren van elektrische installaties in of gerelateerd aan explosieve omgevingen. Tijdens deze training wordt er naast het installeren ook het testen van installaties behandeld.

Aanpak

Deze training is gebaseerd op de Ex-installatienorm EN-IEC 60079-14 en geeft je voldoende kennis om genoemde werkzaamheden in explosiegevaarlijke omgevingen vakbekwaam te verrichten. Alle specifieke onderwerpen die volgens de eind- en toetstermen van IECEx 05 voor deze werkzaamheden vereist zijn, komen aan bod. Je leert alles over installatie en testen van explosieveilig materieel en bedradingssystemen. Je vaardigheden ontwikkel je door te oefenen aan ons mobiele practicum.

Vooropleiding

Je hebt de training ATEX Basisprincipes (EX 001) afgerond. Daarnaast heb je 3 jaar werkervaring in industriële installatietechniek.

NCOI Techniek & Veiligheid

Deze opleiding wordt uitgevoerd door NCOI Techniek & Veiligheid.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Certificaat

Na afloop van deze training ontvang je het bewijs van deelname ‘ATEX Installatie en Testen Materieel (EX 003/006)’. Je kunt ervoor kiezen om na de training een schriftelijk en een praktijkexamen te doen. Heb je voor het schriftelijk examen en het praktijkexamen een voldoende behaald, dan ontvang je het attest ‘IECEX 05 Module 003/006’. Dit attest is 3 jaar geldig. Wil je ook internationaal kunnen werken? Dan heb je een persoonscertificaat nodig dat voldoet aan het internationale IECEx05-certificatieschema. Zo’n persoonscertificaat vraag je aan bij DEKRA Certification. Je hebt voor je aanvraag het betreffende IECEx-attest nodig en een ‘evidence file’ (documenten waarin je werkgever je werkervaring heeft vastgelegd).

Programma

Tijdens de gecombineerde theorie- en praktijktraining komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Veilig werken in explosiegevaarlijk gebied (werkvergunning, gasdetectie, gereedschap, enzovoort)
 • Installatie-eisen voor explosieve atmosferen (gas, damp en stof)
 • Technieken voor leidingaansluitingen in explosieve atmosferen
 • Installatievaardigheden voor plaatsen waar explosieve atmosferen kunnen voorkomen
 • De relevante beschermingswijzen tegen ontsteking
 • Testen van elektrische installaties in explosieve omgevingen
 • Specifieke testen gerelateerd aan Ex beschermingswijzen
 • Testen van bedradingssystemen
 • Documentatievereisten
Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Opleidingsvarianten

 • Varianten: klassikaal
 • Dag: 2 dagen van 09.00 uur tot 17.00 uur
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Totaalprijs

De totaalprijs voor deze training is € 1.295,-.

Locatie- en arrangementskosten

Tijdens uw opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

ATEX Installatie en Testen Materieel (EX 003/006)

Opleidingsniveau

Trainingen

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure