Algemene Plaatselijke Verordening Basis

De juiste handvatten voor een succesvolle APV-toepassing

Opleider

Bestuursacademie

Prijs

€ 1.158,00

Niveau

Trainingen

Duur

2 dagen

Inschrijven
PDF download
Kostenoverzicht

Heb je een vraag?

Onze opleidingsadviseurs beantwoorden graag al je vragen. Je kunt ze bellen van maandag tot en met donderdag van 08:00 tot 21:00 uur en op vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur.
 • 088 - 9 390 000
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Bent u verantwoordelijk voor de uitvoering en/of implementatie in het kader van een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) bij uw gemeente? Wilt u beschikken over de juiste basiskennis van het stelsel van een APV? Dan is deze training zeer geschikt voor u. In de training leert u om de vergunningverlening in het kader van een APV juridisch correct af te handelen. Ook weet u dit binnen de juiste context te plaatsen. U kunt na afloop de APV direct toepassen in uw dagelijkse praktijk.

Uw resultaat

U raakt vertrouwd met de ins en outs van het traject van vergunningverlening. U verkrijgt relevante kennis van de structuur en werking van de APV van uw gemeente in relatie met het model van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Daarnaast passeren actuele APV-onderwerpen de revue. U leert de algemene beginselen van behoorlijk bestuur in de vergunningverleningspraktijk toe te passen. Ook bent u in staat de relatie te leggen met de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

Doelgroep

U houdt zich binnen de gemeentelijke praktijk bezig met vergunningverlening en/of advisering. Deze training is onder meer geschikt voor vergunningverleners en uitvoerders van de APV, juridisch beleidsmedewerkers die gaan over de uitvoering van de APV of handhavers die met de uitvoering van de APV worden geconfronteerd. Deze training is ook uitermate geschikt voor financiële medewerkers die betrokken zijn bij subsidieverstrekking bij de overheid, juridische adviseurs en secretarissen van bezwaarschriftencommissies.

Aanpak

Tijdens deze training verdiept u zich onder andere in de opbouw en structuur van de APV en het systeem van vergunningen en ontheffingen.

We maken zo veel mogelijk gebruik van voorbeelden uit uw werkpraktijk. Op die manier kunt u wat u leert direct toepassen.

Incompany

Uiteraard kunt u deze training ook incompany volgen. Wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact met ons op.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

Tijdens deze training komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Opbouw en structuur van de APV
 • Systeem van vergunningen en ­ontheffingen
 • Soorten vergunningen op basis van de model-APV van de VNG
 • Aanvraag, verlening en intrekking van een vergunning
 • Voorschriften, beperkingen en ­weigeringsgronden in de APV
 • Strafbepalingen in de APV
 • Meldingsplicht en vergunningaanvraag
 • Toezicht en handhaving van de APV
 • Verminderen regeldruk APV
 • Aanpassing APV in het kader van de Omgevingswet

Certificaat

Na afloop van de training ontvangt u het certificaat van deelname ‘Algemene Plaatselijke Verordening Basis’ van Bestuursacademie Nederland.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Data en plaatsen

Deze training duurt 2 dagen.

 • 19 september en 3 oktober 2019
 • 18 november en 2 december 2019
 • 12 en 26 maart 2020
 • 15 en 29 juni 2020

De training wordt verzorgd in de regio Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten

Inschrijfgeld: € 35,-

Trainingskosten: € 949,-

Trainingsmateriaal: € 50,-

Reprorechten: € 15,-

Locatie- en arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Opleider

Bestuursacademie

Prijs

€ 1.158,00

Niveau

Trainingen

Duur

2 dagen

Inschrijven
PDF download
Kostenoverzicht

Heb je een vraag?

Onze opleidingsadviseurs beantwoorden graag al je vragen. Je kunt ze bellen van maandag tot en met donderdag van 08:00 tot 21:00 uur en op vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur.
 • 088 - 9 390 000

Zo creëer je een lerende organisatie

Hoe blijf je als organisatie up-to-date?
Continue resultaatverbetering, innovatie, het gebruik van nieuwe technieken en de druk van concurrenten en klanten vereisen veranderende organisaties en ander gedrag. Hoe zorg je ervoor dat je deze uitdaging als ondernemer, manager of leidinggevende aankunt? Door te blijven leren als organisatie. Creëer een lerende organisatie.

Data-talent gezocht op marketingafdelingen

Uit de ‘DM Barometer - De marketeer in 2015’ van DDMA blijkt dat marketingafdelingen snakken naar marketeers die data kunnen omzetten naar informatie en de juiste vragen weten te stellen. De huidige technische infrastructuur en de talent gap op dit gebied zorgen ervoor dat marketingafdelingen onvoldoende toegespitst zijn op de kansen die data biedt.
 
Lees het hele artikel

Nieuwsbrief

Bestuursacademie Nederland

Dé opleider voor het openbaar bestuur
Bestuursacademie Nederland is hét kennis- en opleidingscentrum voor het openbaar bestuur. Met meer dan 50 jaar ervaring weet Bestuursacademie Nederland als geen ander hoe mensen optimaal functioneren in een politiek-bestuurlijke context. Via een compleet pakket aan vakopleidingen en praktijkgerichte cursussen worden jaarlijks duizenden medewerkers binnen de overheid opgeleid en getraind.