HBO Bachelor Voeding en Dietetiek (NTI)

Vanaf

€ 10.178,01 incl. BTW

Opleidingsniveau

HBO Bacheloropleiding

Meer informatie

Download brochure

Opleider

NTI

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

In het kort

Opleiding HBO Voeding en diëtetiek studeren in deeltijd? Ervaar FlexibelStuderen® van NTI! Verdien je bachelor met een erkend diploma van NTI.

Toelating

Toelatingseisen voor de HBO-opleiding Voeding en diëtetiek

Om toegelaten te worden tot deze HBO-opleiding moet je in het bezit zijn van een van de volgende diploma's:

 • HAVO-diploma
 • VWO-diploma
 • MBO-diploma (niveau 4)

Voor de opleiding HBO Voeding en diëtiek heb je kennis nodig van de Engelse taal. Daarnaast is kennis van scheikunde en biologie gewenst, maar het is geen instroomeis. Heb je deze kennis niet? Dan kun je eventueel de snelcursus Havo Biologie en Havo Scheikunde volgen.

Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?

Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor de 21+-toets kan direct starten met een hbo-opleiding van Hogeschool NTI. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze hbo-opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 75,-. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor een hbo-opleiding. Meer info en aanmelden voor de 21+ toets.

Met vrijstellingen studeer je sneller en voordeliger!

Vrijstellingen bieden je de mogelijkheid je studie nog sneller en voordeliger te volgen. Als je vrijstelling krijgt voor een module, hoef je geen examen te doen. Daarnaast ontvang je een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Wil je weten of jij in aanmerking komt? Lees hier meer over vrijstellingen.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Diploma uitreiking

Wettelijk hbo-getuigschrift Voeding en diëtetiek

Deze opleiding is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de hoogste kwaliteitseisen. Je ontvangt het wettelijk erkende HBO-getuigschrift 'HBO Voeding en Diëtetiek'. Je mag je dan Bachelor of Science (BSc) noemen. Dit getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NTI. Hogeschool NTI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen.

Examens

Tijdens HBO Bachelor Voeding en diëtetiek heb je alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen. De examens zijn vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. De papers kun je thuis in je eigen tempo maken en kun je dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Digitale examens kun je op tal van locaties in Nederland doen.

Elke dag digitaal examen doen

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je examen wilt doen voor de opleiding HBO Bachelor Voeding en diëtetiek. Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit! Lees hier meer over de digitale examens.

Examenkosten voor

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 76,39 per maand.

Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Programma

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).

HBO Bachelor Voeding en diëtetiek 9266

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:


Jaar 1

In het eerste jaar van HBO Voeding en diëtetiek krijg je een introductie in het vakgebied en ga je aan de slag met onderwerpen als Voedingsleer, Anatomie en fysiologie en Diëtistisch consult. Ook heb je beroepsopdrachten waarmee je de link legt tussen de geleerde theorie en de praktijk van het werkveld.

Inleidende fase

 • Startmodule (0 EC)

  Je start je opleiding met de Startmodule: hiermee leer je in de online leeromgeving hoe je het studeren het best kunt aanpakken. Je leert wanneer je welke leerstrategie het beste kunt inzetten. Zo weet je zeker dat je op een effectieve manier studeert en blijf je gemotiveerd.

 • Voeding, voorlichting en gedrag (8 EC)

  In deze module leert de student basiskennis omtrent gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering. Hierbij gaat het over het bevorderen van gezond gedrag om de gezondheid van mensen te verbeteren, ziekte te voorkomen en schade door aandoeningen zo veel mogelijk te beperken. Als zorgprofessional wil je een goede gezondheid bereiken en behouden.

 • Voedingsleer (8 EC)

  Voedingsleer is de kennis van voeding in relatie tot gezondheid. We besteden aandacht aan de werking van voedingsmiddelen en -stoffen en de opname hiervan in het lichaam (spijsvertering en metabolisme). Je leert stap voor stap hoe we energie uit voeding halen.

 • Anatomie en fysiologie voor de diëtist (8 EC)

  Met deze module krijg je inzicht in de werking van het lichaam en de verschillende onderdelen ervan. Denk aan het cardiovasculair stelsel (hart en vaten), endocrien systeem (hormonen) en spijsverteringsstelsel. Ook leggen we de link naar honger en verzadiging. Verder is er aandacht voor welvaartsziekten als obesitas, diabetes II, etc.

 • Inleiding EBP en E-Health (8 EC)

  Je leert vaardigheden om op een effectieve manier betrouwbare informatie uit de literatuur te selecteren. Deze informatie ga je omzetten in informatie die bruikbaar is voor de cliënt of de opdrachtgever. Daarnaast krijg je te maken met e-Health, een innovatie in de zorgverlening. E-Health kan een bijdrage leveren aan kwalitatief en doelmatige zorg.

 • Toegepaste levensmiddelenleer (8 EC)

  Leer meer over levensmiddelen die in Nederland verkrijgbaar zijn, zoals plantaardige en dierlijke producten. Ontdek de herkomst, productie, eventuele schadelijkheid, soorten en afgeleide producten. Ook wordt de voedingskundige samenstelling en daarvan af te leiden voedingswaarde, methodes van conserveren en regel- en wetgeving besproken.

 • Diëtistisch consult (8 EC)

  Als diëtist kom je in contact met verschillende soorten doelgroepen (kinderen, jongeren, ouders, ouderen etc.,) die allen een andere communicatie aanpak nodig hebben. In deze module leer je hoe je een diëtistische intake en diagnose uitvoert. Krijg inzicht in verschillende methodes om de voedingsanamnese af te nemen en uit te voeren.

 • Integrale beroepsopdracht jaar 1 (6 EC)

  Je richt je bij deze module op de doelgroep 'ouderen' omdat kwalitatief goede voeding in deze levensfase van belang is. Je brengt daarom het voedingspatroon van een aantal ouderen in kaart brengen en analyseert ze. Daarna vergelijk je dit met de nieuwste wetenschappelijke inzichten en stelt adviezen op.

 • Professionaliseringsopdracht jaar 1 (6 EC)

  De rollen zijn even omgedraaid! Om je goed te kunnen verplaatsen in de cliënt, ga je zelf een (veilig) dieet volgen. Een week lang houd je je aan een natriumbeperkt dieet. In een zelfontwikkeld format registreer je dagelijks je ervaringen.

Jaar 2

Tijdens het tweede jaar verbreed je je kennis en volg je vakken als Psychologie en voeding, Coaching en gedragsbeïnvloeding en Diëtistische diagnose en behandeling.

Hoofdfase

 • Psychologie en voeding (8 EC)

  Als je je verdiept in de psychologische mechanismen achter menselijk gedrag, begrijp je beter waarom mensen bepaalde voedingskeuzes maken. Met deze kennis kun je cliënten beter begeleiden in het veranderen van hun keuzes. In deze module komt dat uitgebreid aan de orde. Ook is er aandacht voor verschillende eetstoornissen.

 • Voorlichting en preventie (8 EC)

  Als diëtist heb je patiënten met ernstige ziektes, zoals kanker of diabetes mellitus. Deze ziektes gaan vaak gepaard met heftige emoties. In deze module leer je hiermee omgaan en zorg je dat de voorlichting goed op de patiënt is afgestemd. Het doel is de zelfredzaamheid te optimaliseren en een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te bereiken.

 • Pathologie en Diëtetiek (8 EC)

  Je leert in deze module hoe je een passend voedingsadvies opstelt op basis van een ziektebeeld en hulpvraag. Je verdiept je in voedingsstoffen en pathologie (ziekteleer). Zo kun je aan de patiënt uitleggen waarom bepaalde aanpassingen in de voeding nodig zijn. Verder gaan we in op dieetproducten en interacties tussen medicijnen en voeding.

 • E-health, diversiteit en ethiek (8 EC)

  E-health heeft zowel voordelen als nadelen. In deze module kom je er alles over te weten. Daarnaast gaan we in op het werken met verschillende soorten groepen mensen. Welke etnische, culturele en religieuze factoren spelen een rol bij het omgaan met ziekte en voedingskeuzes? Verder is er aandacht voor ethiek en de beroepscode voor diëtisten.

 • Coaching en gedragsbeïnvloeding (8 EC)

  Je geeft een goed dieetadvies en wil natuurlijk dat het daadwerkelijk opgevolgd wordt. Hiervoor is het belangrijk te weten in welke fase van gedragsverandering jouw cliënt zich bevindt en wat hij nodig heeft om verder te komen. In deze module gaan we dieper in op je rol als coach en leer je de bijbehorende vaardigheden.

 • Diëtistische diagnose en behandeling (8 EC)

  Met de persoonlijke en medische gegevens van de patiënt stelt de diëtist een diëtistische diagnose, de basis van de behandeling. Hiervoor gelden vaste protocollen. In deze module leer je er meer over en ga je er zelf mee aan de slag. We behandelen daarbij reumatische aandoeningen, longaandoeningen en mondgezondheid in relatie tot voeding.

 • Integrale beroepsopdracht jaar 2 (6 EC)
 • Professionaliseringsopdracht jaar 2 (6 EC)
Jaar 3/4

In de laatste fase volg je vakken die veelal een verdieping zijn op de onderwerpen uit jaar 1 en 2. Deze opleiding Voedingsdeskundige sluit je af met een stage en een afstudeeronderzoek.

Ondersteuning & verbreding

 • Productontwikkeling binnen de Voeding en Diëtetiek (8 EC)
 • Microbiologie (8 EC)
 • Receptenleer en sensoriek (8 EC)
 • Voeding voor specifieke doelgroepen (8 EC)
 • Adviesvaardigheden (8 EC)
 • Evidence Based Practice (8 EC)
 • Integrale beroepsopdracht jaar 3 (6 EC)
 • Professionaliseringsopdracht jaar 3 (6 EC)
 • Stage (30 EC)
 • Training Plan van aanpak Deel I (2 EC)
 • Training Plan van aanpak Deel II (0 EC)
 • Afstuderen (28 EC)

Wat leer je tijdens HBO Voeding en diëtetiek?

Tijdens de opleiding HBO Voeding en diëtetiek word je breed opgeleid. Je legt een stevige basis met kennis en vaardigheden op het gebied van diëtetiek. Je leert tijdens HBO Voeding en diëtetiek wat gezond eten precies inhoudt en hoe je overgewicht kunt voorkomen. Hoe maak je mensen bewust van ongezonde eetpatronen en hoe leer je ze om een gezondere leefstijl aan te houden? Je ontwikkelt je onderzoeks- en adviesvaardigheden. Het studieprogramma sluit goed aan bij actuele thema’s uit de beroepspraktijk. Hierdoor kun je na de diëtiste opleiding direct aan de slag als diëtiste, voedingsconsulent of -deskundige. De volgende thema's staan onder andere centraal:

 • E-health
 • Methodisch werken aan gezondheidsbevordering
 • Sociale en communicatieve vaardigheden
 • Onderzoek en internationalisering
Persoonlijke begeleiding

"Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met ons, de mentoren, bellen, appen of mailen. Wij helpen je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie en denken mee over oplossingen".

Lees meer

Inclusief 11 praktijkbijeenkomsten

Tijdens de opleiding HBO Voeding en diëtetiek volg je 11 interessante praktijkbijeenkomsten verspreid over de opleiding. Topdocenten uit het vakgebied geven deze praktijkbijeenkomsten. Je leert samen met andere studenten in een kleine groep de vaardigheden van een voedingsdeskundige. Daarnaast wordt de theorie ook behandeld. Onderwerpen die aanbod komen zijn:

 • Adviesvaardigheden 
 • Coaching en gedragsbeïnvloeding 
 • Voedingsleer
 • Diëtistische diagnose en behandeling 
 • Receptenleer en sensoriek
Praktijkdagen

Tijdens praktijkdagen krijg je klassikaal les van een deskundige docent met veel ervaring in het werkveld. Je behandelt bijvoorbeeld een casus uit de praktijk, oefent bepaalde vaardigheden in een groepje of houdt een rollenspel. Ter voorbereiding maak je thuis een vooropdracht en na de bijeenkomst begin je aan de eindopdracht. De docent behandelt tijdens de les de theorie die hoort bij de opdrachten.

Je krijgt studiepunten als je aanwezig bent geweest en beide opdrachten hebt afgerond met een voldoende. Een praktijkdag bestaat uit twee blokken van ongeveer 3,5 uur en is meestal zaterdag (overdag), op centrale locaties in Nederland. Via Mijn NTI meld je je hier makkelijk voor aan. Komt een bepaalde dag niet uit? Dan plan je de bijeenkomst gewoon in op een andere datum.

Webinars

Naast de praktijkbijeenkomsten volg je webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. De webinars gaan onder andere over:

 • Psychologie en voeding
 • E-health, diversiteit en ethiek
 • Voeding voor specifieke doelgroepen
Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Rooster

Blended Learning, ieder gewenst moment starten mogelijk
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten

Cursusgeld: € 7.353,-
Inschrijfgeld: € 75,-
Examenkosten: € 2.750,01

BTW Informatie

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. De opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. Studie -, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9 % btw
Neem voor de actuele kosten contact op met onze opleidingsadviseurs. Zij helpen je graag. (Je kunt ze bellen van maandag tot en met donderdag van 08:00 tot 21:00 uur en op vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur op 088 - 9 390 000.)

HBO Bachelor Voeding en Dietetiek (NTI)

Opleidingsniveau

HBO Bacheloropleiding

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

NTI - Opleidersscore 8,1

FlexibelStuderen® doe je bij NTI
Wil jij studeren op een manier die echt bij jou past? Kies dan voor FlexibelStuderen® van NTI. Want bij NTI maakt het niet uit wat voor type student je bent. Ben je een dromer, een doener, een ochtendmens of studeer je het liefst 's nachts? Met FlexibelStuderen® studeer je op jouw moment en op jouw manier. Kies uit ruim 850 opleidingen: van korte cursus tot masteropleiding. Ervaar het nieuwe studeren van NTI en haal dat erkend diploma.