€ 13.427,01 incl. BTW
NTI
Om toegelaten te worden tot deze HBO-opleiding moet je in het bezit zijn van een van de volgende diploma's:
Voor de opleiding HBO Voeding en dietiek heb je kennis nodig van de Engelse taal. Daarnaast is kennis van scheikunde en biologie gewenst, maar het is geen instroomeis. Heb je deze kennis niet? Dan kun je eventueel de snelcursus Havo Biologie en Havo Scheikunde volgen.
Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor de 21+-toets kan direct starten met een hbo-opleiding van Hogeschool NTI. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze hbo-opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 75,-. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor een hbo-opleiding. Meer info en aanmelden voor de 21+-toets.
Hulp nodig bij je studiekeuze?Hogeschool NTI vindt het belangrijk dat jij de juiste studiekeuze maakt. Wij hebben een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij beantwoorden al je vragen en kunnen je helpen bij het kiezen van een studie. Je kunt een vrijblijvend studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Overdag, ’s avonds of in het weekend. Meld je nu aan voor een vrijblijvend studieadviesgesprek.
Met vrijstellingen studeer je sneller en voordeliger!Vrijstellingen bieden je de mogelijkheid je studie nog sneller en voordeliger te volgen. Als je vrijstelling krijgt voor een bepaalde module hoef je geen examen te doen. Daarnaast ontvang je ook een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.
Deze opleiding is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de hoogste kwaliteitseisen. Je ontvangt het wettelijk erkende HBO-getuigschrift ‘’HBO Voeding en Diëtetiek’. Je mag je dan Bachelor of Science (BSc) noemen. Dit getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NTI. Hogeschool NTI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen.
ExamensTijdens de HBO Bachelor Voeding en diëtetiek Klassikaal heb je alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen. De examens zijn vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. De papers kun je thuis in je eigen tempo maken en kun je dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Digitale examens kun je op tal van locaties in Nederland doen.
Elke dag digitaal examen doenJe kunt zelf bepalen waar en wanneer je digitaal examen wilt doen. Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit! Lees hier meer over de digitale examens.
Waar kun je aan de slag na de opleiding HBO Voeding en Diëtetiek?Na afloop van de opleiding HBO Voeding en Diëtetiek kun je in diverse werkvelden aan de slag. Zo kun je onder meer aan het werk als:
De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.
De examenkosten bedragen € 76,39 per maand.
Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.
In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).
Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:
In het eerste jaar van HBO Voeding en diëtetiek Klassikaal krijg je een introductie in het vakgebied en ga je aan de slag met onderwerpen als Voedingsleer, Anatomie en fysiologie en Diëtistisch consult. Ook heb je beroepsopdrachten waarmee je de link legt tussen de geleerde theorie en de praktijk van het werkveld.
Je start je opleiding met de Startmodule: hiermee leer je in de online leeromgeving hoe je het studeren het best kunt aanpakken. Je leert wanneer je welke leerstrategie het beste kunt inzetten. Zo weet je zeker dat je op een effectieve manier studeert en blijf je gemotiveerd.
In deze module leert de student basiskennis omtrent gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering. Hierbij gaat het over het bevorderen van gezond gedrag om de gezondheid van mensen te verbeteren, ziekte te voorkomen en schade door aandoeningen zo veel mogelijk te beperken. Als zorgprofessional wil je een goede gezondheid bereiken en behouden.
Voedingsleer is de kennis van voeding in relatie tot gezondheid. We besteden aandacht aan de werking van voedingsmiddelen en -stoffen en de opname hiervan in het lichaam (spijsvertering en metabolisme). Je leert stap voor stap hoe we energie uit voeding halen.
Met deze module krijg je inzicht in de werking van het lichaam en de verschillende onderdelen ervan. Denk aan het cardiovasculair stelsel (hart en vaten), endocrien systeem (hormonen) en spijsverteringsstelsel. Ook leggen we de link naar honger en verzadiging. Verder is er aandacht voor welvaartsziekten als obesitas, diabetes II, etc.
Je leert vaardigheden om op een effectieve manier betrouwbare informatie uit de literatuur te selecteren. Deze informatie ga je omzetten in informatie die bruikbaar is voor de cliënt of de opdrachtgever. Daarnaast krijg je te maken met e-Health, een innovatie in de zorgverlening. E-Health kan een bijdrage leveren aan kwalitatief en doelmatige zorg.
Leer meer over levensmiddelen die in Nederland verkrijgbaar zijn, zoals plantaardige en dierlijke producten. Ontdek de herkomst, productie, eventuele schadelijkheid, soorten en afgeleide producten. Ook wordt de voedingskundige samenstelling en daarvan af te leiden voedingswaarde, methodes van conserveren en regel- en wetgeving besproken.
Als diëtist kom je in contact met verschillende soorten doelgroepen (kinderen, jongeren, ouders, ouderen etc.,) die allen een andere communicatie aanpak nodig hebben. In deze module leer je hoe je een diëtistische intake en diagnose uitvoert. Krijg inzicht in verschillende methodes om de voedingsanamnese af te nemen en uit te voeren.
Je richt je bij deze module op de doelgroep 'ouderen' omdat kwalitatief goede voeding in deze levensfase van belang is. Je brengt daarom het voedingspatroon van een aantal ouderen in kaart brengen en analyseert ze. Daarna vergelijk je dit met de nieuwste wetenschappelijke inzichten en stelt adviezen op.
De rollen zijn even omgedraaid! Om je goed te kunnen verplaatsen in de cliënt, ga je zelf een (veilig) dieet volgen. Een week lang houd je je aan een natriumbeperkt dieet. In een zelfontwikkeld format registreer je dagelijks je ervaringen.
Tijdens het tweede jaar van de klassikale opleiding verbreed je je kennis en volg je vakken als Psychologie en voeding, Coaching en gedragsbeïnvloeding en Diëtistische diagnose en behandeling.
Als je je verdiept in de psychologische mechanismen achter menselijk gedrag, begrijp je beter waarom mensen bepaalde voedingskeuzes maken. Met deze kennis kun je cliënten beter begeleiden in het veranderen van hun keuzes. In deze module komt dat uitgebreid aan de orde. Ook is er aandacht voor verschillende eetstoornissen.
Als diëtist heb je patiënten met ernstige ziektes, zoals kanker of diabetes mellitus. Deze ziektes gaan vaak gepaard met heftige emoties. In deze module leer je hiermee omgaan en zorg je dat de voorlichting goed op de patiënt is afgestemd. Het doel is de zelfredzaamheid te optimaliseren en een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te bereiken.
Je leert in deze module hoe je een passend voedingsadvies opstelt op basis van een ziektebeeld en hulpvraag. Je verdiept je in voedingsstoffen en pathologie (ziekteleer). Zo kun je aan de patiënt uitleggen waarom bepaalde aanpassingen in de voeding nodig zijn. Verder gaan we in op dieetproducten en interacties tussen medicijnen en voeding.
E-health heeft zowel voordelen als nadelen. In deze module kom je er alles over te weten. Daarnaast gaan we in op het werken met verschillende soorten groepen mensen. Welke etnische, culturele en religieuze factoren spelen een rol bij het omgaan met ziekte en voedingskeuzes? Verder is er aandacht voor ethiek en de beroepscode voor diëtisten.
Je geeft een goed dieetadvies en wil natuurlijk dat het daadwerkelijk opgevolgd wordt. Hiervoor is het belangrijk te weten in welke fase van gedragsverandering jouw cliënt zich bevindt en wat hij nodig heeft om verder te komen. In deze module gaan we dieper in op je rol als coach en leer je de bijbehorende vaardigheden.
Met de persoonlijke en medische gegevens van de patiënt stelt de diëtist een diëtistische diagnose, de basis van de behandeling. Hiervoor gelden vaste protocollen. In deze module leer je er meer over en ga je er zelf mee aan de slag. We behandelen daarbij reumatische aandoeningen, longaandoeningen en mondgezondheid in relatie tot voeding.
In de laatste fase volg je vakken die veelal een verdieping zijn op de onderwerpen uit jaar 1 en 2. Deze klassikale hbo-opleiding sluit je af met een stage en een afstudeeronderzoek.
De opleiding HBO Voeding en Diëtetiek Klassikaal van Hogeschool NTI leidt je op tot diëtist of voedingsdeskundige. Het studieprogramma sluit goed aan bij actuele thema’s uit de beroepspraktijk. Tijdens de opleiding HBO Voeding en Diëtetiek Klassikaal word je als student gestimuleerd om de rol van aanstaand beroepsbeoefenaar aan te nemen. Centraal hierbij staat het verwerven van algemene beroepscompetenties om realistische beroepstaken uit te kunnen voeren. Tijdens de opleiding komen de volgende thema's aan bod:
De opleiding HBO Voeding en Diëtetiek Klassikaal bevat praktijkbijeenkomsten. Deze zijn verplicht en inbegrepen bij het lesgeld. Tijdens de praktijkbijeenkomsten behandel je de stof met je docent en medestudenten. De stof gaat zo ‘meer leven’. De bijeenkomsten worden door studenten als zeer prettig en leerzaam ervaren. Tijdens de praktijkdagen ga je onder andere aan de slag met:
Tijdens praktijkdagen krijg je klassikaal les van een deskundige docent met veel ervaring in het werkveld. Je behandelt bijvoorbeeld een casus uit de praktijk, oefent bepaalde vaardigheden in een groepje of houdt een rollenspel. Ter voorbereiding maak je thuis een vooropdracht en na de bijeenkomst begin je aan de eindopdracht. De docent behandelt tijdens de les de theorie die hoort bij de opdrachten.
Je krijgt studiepunten als je aanwezig bent geweest en beide opdrachten hebt afgerond met een voldoende. Een praktijkdag bestaat uit twee blokken van ongeveer 3,5 uur en is meestal zaterdag (overdag), op centrale locaties in Nederland. Via Mijn NTI meld je je hier makkelijk voor aan. Komt een bepaalde dag niet uit? Dan plan je de bijeenkomst gewoon in op een andere datum.
WebinarsNaast de praktijkbijeenkomsten volg je tijdens de opleiding ook webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. Onderwerpen die onder meer aan bod komen zijn:
Je start de opleiding HBO Bachelor Voeding en diëtetiek Klassikaal met de HBO Startbijeenkomst. Een dag waarop jij je medestudenten ontmoet, samen bekijkt hoe je studeren het best kunt aanpakken en hoe jij je leerdoelen behaalt. Zo zorg je voor een vliegende start van je opleiding.