HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening (NTI)

Vakgebied

Opleidingsniveau

HBO Bacheloropleiding

Meer informatie

Download brochure

Opleider

NTI

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

In het kort

Opleiding HBO Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) studeren? Ervaar FlexibelStuderen® van NTI! Verdien je bachelor met een erkend diploma van NTI.

Toelatingscriteria

Toelatingseisen

Je kunt direct starten met de opleiding als je een van de volgende diploma's hebt:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4)

Heb je een ander diploma en twijfel je of dat voldoet? Neem contact op met een studieadviseur voor een gratis studieadviesgesprek.

Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?

Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor de 21+-toets kan direct starten met een hbo-opleiding van Hogeschool NTI. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze hbo-opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 75,-. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor een hbo-opleiding. Meer info en aanmelden voor de 21+ toets.

Heb je een vraag? Een hbo-studieadviseur helpt je graag!

Hogeschool NTI heeft een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij kunnen je helpen bij jouw studiekeuze. Zij staan voor je klaar en beantwoorden al je vragen. Je kunt vrijblijvend een studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Vraag direct een gratis studieadviesgesprek aan.

Met vrijstellingen studeer je sneller en voordeliger!

Vrijstellingen bieden je de mogelijkheid je studie nog sneller en voordeliger te volgen. Als je vrijstelling krijgt voor een module, hoef je geen examen te doen. Daarnaast ontvang je een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Wil je weten of jij in aanmerking komt? Lees hier meer over vrijstellingen.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

Wettelijk erkend hbo-diploma Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD)

Deze opleiding is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het ministerie van OCW. Als je de opleiding met goed gevolg afrondt, krijg je het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Sociaal Juridische Dienstverlening. Je mag dan de graad LLB (Bachelor of Laws) voeren. Dit getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NTI. Hogeschool NTI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen. 

Examens

Tijdens heb je alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen. De examens zijn vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. De papers kun je thuis in je eigen tempo maken en kun je dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Digitale examens kun je op tal van locaties in Nederland doen.

Elke dag digitaal examen doen

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je examen wilt doen voor de opleiding . Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit! Lees hier meer over de digitale examens.

Examenkosten voor

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 76,39 per maand.

Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).

HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) 6020

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

Het eerste jaar van de HBO SJD-opleiding staat geheel in het teken van oriëntatie op het sociaal juridische werkveld. Je krijgt door middel van deze modules een eerste sociaal juridische rugzak mee wat als basis dient voor de verdere opleiding.

Inleidende fase

 • Startmodule (introductie) (0 EC)

  Je start je opleiding met de Startmodule: hiermee leer je in de online leeromgeving hoe je het studeren het best kunt aanpakken. Je leert wanneer je welke leerstrategie het beste kunt inzetten. Zo weet je zeker dat je op een effectieve manier studeert en blijf je gemotiveerd.

 • Inleiding recht (8 EC)

  In deze module worden de hoofdlijnen van een aantal belangrijke onderdelen van het Nederlands recht uiteengezet. Je leert een aantal juridische basisbegrippen, maakt kennis met de diverse rechtsgebieden en de verbanden en verschillen in de rechtsgebieden. Zo leer je welke rechtsregels je wanneer moet toepassen.

 • Juridisch procesmanagement (8 EC)

  In deze module maak je op hoofdlijnen kennis met de inhoud van het bestuursprocesrecht en burgerlijk procesrecht. Je oefent juridische acties diehieruit voortvloeien, zoals het schrijven van een beslissing, het opstellen van een verweerschrift en de juridische informatie- of adviesbrief.

 • Sociaal juridische dienstverlening (8 EC)
 • Strafrecht (8 EC)

  Tijdens deze module maak je kennis met de beginselen van het strafrecht. Zo kom je meer te weten over het materieel strafrecht en dus over het straffen van personen die strafbare feiten hebben gepleegd. Ook kom je meer te weten over de positie van de overheid en wat de doelen zijn van straffen.

 • Juridisch dossiermanagement (8 EC)

  In deze module ga jij je bezighouden met de basis voor alle werkzaamheden, zowel de inhoudelijke als de formele: het dossier. Hierbij ga jij je richten op aandachtspunten als privacy, de wwft-toets, communicatie met de cliënt en de bewaartermijnen van documenten.

 • Juridische vaardigheden (8 EC)

  In deze module leer jij je juridische en communicatieve vaardigheden te verbeteren. Zo leer je om relevante wetteksten en jurisprudentie te vinden en toe te passen, maar leer je ook de benodigde analytische vaardigheden voor het oplossen van een juridische case.

 • Integrale opdracht fase 1 (6 EC)
 • Praktijkprogramma fase 1 (6 EC)
Jaar 2

Het tweede jaar is een verdieping van juridische vakken en er wordt nog een stevigere juridische basis meegegeven.

Hoofdfase

 • E-juridische dienstverlening (8 EC)
 • Juridische beroepsethiek (8 EC)
 • Mediation (8 EC)
 • Integrale schuldhulp- en dienstverlening (8 EC)
 • Privaatrecht (8 EC)

  Tijdens deze module maak je kennis met een deel van het recht waar je dagelijks mee te maken hebt. We doen regelmatig inkopen en in de meeste gevallen gaat dat goed. Maar wat moet je doen als je een kast besteld hebt en deze wordt niet geleverd? Wat zijn je rechten? In deze module komt dit allemaal ter sprake.

 • Bestuursrecht (8 EC)
 • Integrale opdracht fase 2 (6 EC)
 • Praktijkprogramma fase 2 (6 EC)
Jaar 3/4

Jaar 3/4 gaat juridisch nog een stap verder en biedt jou een extra clustering aan specialistische juridische vraagstukken. Deze fase is een voorbereiding op de afronding van je opleiding. Ter afronding loop je stage en schrijf je een scriptie in jouw vakgebied.

Ondersteuning & verbreding

 • Integrale opdracht fase 3 (6 EC)
 • Arbeids- en sociaal recht deel 1 (0 EC)
 • Arbeids- en sociaal recht deel 2 (12 EC)
 • Methoden van online hulp- en dienstverlening (8 EC)
 • Overheid en welzijn (8 EC)
 • Psychologie en multiproblematiek (8 EC)
 • Gespreksvoering in juridische praktijk (8 EC)
 • Juridisch onderzoeken (4 EC)
 • Praktijkprogramma fase 3 (6 EC)
 • Stage (30 EC)
 • Afstudeeropdracht (30 EC)

Wat leer je tijdens HBO Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD)?

De opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening heeft een breed programma. Je wordt opgeleid tot een sociaal juridische professional die na de opleiding direct cliënten kan ondersteunen bij sociaal juridische vraagstukken. Tijdens HBO Sociaal Juridische Dienstverlening staat persoonlijke ontwikkeling centraal. Je volgt vakken als Juridische Vaardigheden, Arbeids- en sociaal recht, Methoden van online hulp- en dienstverlening en Signalering en Preventie.

Gratis: 4 praktijkbijeenkomsten per studiejaar

De opleiding HBO Sociaal Juridische Dienstverlening bevat per studiejaar 4 interessante praktijkbijeenkomsten. Topdocenten geven jou uitleg over de theorie, op deze manier gaat het beter voor je leven. Daarnaast leer je samen met andere studenten de vaardigheden van een SJD'er. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn tijdens HBO Sociaal Juridische Dienstverlening:

 • Juridische Gespreksvoering
 • Onderzoek en rapportage
 • Strafrecht
 • Dossiervorming en advisering

Je start de opleiding met een kick-off. Tijdens deze kick-off ontmoet je je medestudenten en volg je onder andere een gratis workshop snellezen van UseClark. Tijdens deze leuke workshop leer je technieken om geconcentreerd te blijven en informatie sneller te verwerken, hiermee bespaar je minstens 2 uur per dag!

Praktijkdagen

Tijdens praktijkdagen krijg je klassikaal les van een deskundige docent met veel ervaring in het werkveld. Je behandelt bijvoorbeeld een casus uit de praktijk, oefent bepaalde vaardigheden in een groepje of houdt een rollenspel. Ter voorbereiding maak je thuis een vooropdracht en na de bijeenkomst begin je aan de eindopdracht. De docent behandelt tijdens de les de theorie die hoort bij de opdrachten.

Je krijgt studiepunten als je aanwezig bent geweest en beide opdrachten hebt afgerond met een voldoende. Een praktijkdag bestaat uit twee blokken van ongeveer 3,5 uur en is meestal zaterdag (overdag), op centrale locaties in Nederland. Via Mijn NTI meld je je hier makkelijk voor aan. Komt een bepaalde dag niet uit? Dan plan je de bijeenkomst gewoon in op een andere datum.

Webinars

Naast de praktijkbijeenkomsten volg je tijdens HBO Sociaal Juridische Dienstverlening webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • E-juridische dienstverlening
 • Inkomensondersteuning en schuldhulpverlening
 • Methoden van online hulp- en dienstverlening
Persoonlijke begeleiding

"Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met ons, de mentoren, bellen, appen of mailen. Wij helpen je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie en denken mee over oplossingen".

Lees meer

Blended Learning, ieder gewenst moment starten mogelijk
Planning
Planning
Planning
Planning
Planning
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten

Cursusgeld: € 5.814,-
Inschrijfgeld: € 75,-
Examenkosten: € 2.750,01

Neem voor de actuele kosten contact op met onze opleidingsadviseurs. Zij helpen je graag. (Je kunt ze bellen van maandag tot en met donderdag van 08:00 tot 21:00 uur en op vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur op 088 - 9 390 000.)

HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening (NTI)

Vakgebied

Opleidingsniveau

HBO Bacheloropleiding

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI
Wil jij studeren op een manier die echt bij jou past? Kies dan voor FlexibelStuderen® van NTI. Want bij NTI maakt het niet uit wat voor type student je bent. Ben je een dromer, een doener, een ochtendmens of studeer je het liefst 's nachts? Met FlexibelStuderen® studeer je op jouw moment en op jouw manier. Kies uit ruim 850 opleidingen: van korte cursus tot masteropleiding. Ervaar het nieuwe studeren van NTI en haal dat erkend diploma.