• Home
 • HBO Bachelor Journalistiek klassikaal (NTI)

HBO Bachelor Journalistiek klassikaal (NTI)

Vakgebied

Opleidingsniveau

Meer informatie

Download brochure

Opleider

NTI

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

In het kort

Journalistiek op HBO-niveau klassikaal studeren? De klassikale opleidingen van NTI zijn er voor iedereen die extra begeleiding wenst.

Toelatingscriteria

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot moet je in het bezit zijn van een van de volgende diploma's:

 • HAVO-diploma
 • VWO-diploma
 • MBO-diploma (niveau 4)
Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?

Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor de 21+-toets kan direct starten met een hbo-opleiding van Hogeschool NTI. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze hbo-opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 75,-. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor een hbo-opleiding. Meer info en aanmelden voor de 21+-toets.

Met vrijstellingen studeer je sneller en voordeliger!

Vrijstellingen bieden je de mogelijkheid je studie nog sneller en voordeliger te volgen. Als je vrijstelling krijgt voor een bepaalde module hoef je geen examen te doen. Daarnaast ontvang je ook een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.

Hulp nodig bij je studiekeuze?

Hogeschool NTI vindt het belangrijk dat jij de juiste studiekeuze maakt. Wij hebben een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij beantwoorden al je vragen en kunnen je helpen bij het kiezen van een studie. Je kunt een vrijblijvend studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Overdag, ’s avonds of in het weekend. Meld je nu aan voor een vrijblijvend studieadviesgesprek.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

Wettelijk erkend hbo-getuigschrift Journalistiek

Hogeschool NTI verzorgt de HBO Bachelor Journalistiek Klassikaal opleiding in samenwerking met Hogeschool NCOI. HBO Bachelor Journalistiek Klassikaal van NCOI is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Na afronding van de opleiding ontvang je het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Journalistiek. Je mag dan de titel Bachelor of Arts voeren. Het getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NCOI.

Examens

Tijdens de heb je alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen. De examens zijn vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. De papers kun je thuis in je eigen tempo maken en kun je dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Digitale examens kun je op tal van locaties in Nederland doen.

Elke dag digitaal examen doen

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je digitaal examen wilt doen. Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit! Lees hier meer over de digitale examens.

Waar kun je aan de slag na HBO Journalistiek Klassikaal?

Heb je de opleiding Journalistiek succesvol afgerond? Dan kun jij aan de slag als verslaggever, redacteur, columnist, mediastrateeg of contentmanager. Dat kan als freelancer, maar je kan ook bij diverse organisaties werken, zoals:

 • dagbladen, omroepen en persbureaus
 • adviesbureaus, marketing- en reclamebureaus
 • overheid of non-profit sector
Examenkosten

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 81,94 per maand.

Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).

HBO Bachelor Journalistiek Klassikaal 6024

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

In het eerste jaar van de opleiding volg je inleidende vakken, zoals Nederlandse taal, Journalistiek en ethiek en Cultuur en maatschappij. Met de portfolio-opdracht werk je een onderzoeksvoorstel uit en pas je de opgedane kennis toe in de praktijk.

Inleidende fase

 • Journalistiek en ethiek (8 EC)

  Een vrije pers is van groot belang. De journalist signaleert en becommentarieert het nieuws én controleert de macht: de overheid, het bedrijfsleven, organisaties, verenigingen. Daarvoor moet je volledig onafhankelijk kunnen zijn. Maar vrijheid van meningsuiting schept ook verplichtingen. Die vrijheden en verplichtingen komen hier aan bod.

 • Crossmediaal werken (8 EC)

  Tegenwoordig wordt nieuws vaak crossmediaal gebracht. Een bericht in de krant of nieuwsitem op tv verwijst weer naar een artikel op de website of andersom. Tijdens deze module leer je hoe diverse kanalen elkaar ondersteunen en hoe je ermee werkt.

 • Cultuur en maatschappij (8 EC)

  Een goede algemene kennis is nodig om als journalist je werk te kunnen doen. Je moet op de hoogte zijn van maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. Deze module kun je zien als een introductie in de sociologie en politicologie. Je leert meer over het functioneren van een samenleving, maatschappelijke problemen en (inter)nationale politiek.

 • Journalistiek onderzoek (8 EC)

  Onderzoeksjournalistiek is kritische diepgravende journalistiek waarbij nieuwe feiten naar buiten komen. Of bekende feiten op een nieuwe manier geïnterpreteerd of met elkaar in verband gebracht worden. In deze module maak je kennis met het vak. Ook ga je zelf aan de slag en train je je onderzoeksvaardigheden als journalist.

 • Portfolio-opdracht journalistiek jaar 1 (8 EC)

  In de module 'Journalistiek onderzoek' heb je al een onderzoeksvoorstel geschreven over een maatschappelijk onderwerp. Je werkt dit voorstel nu uit naar een crossmediale productie aan de hand van een stappenplan. In deze portfolio-opdracht pas je de kennis en vaardigheden toe uit de modules van het eerste jaar.

 • Professionaliseringsopdracht journalistiek jaar 1 (3 EC)

  In verschillende opdrachten reflecteer je op je groei als journalist in het afgelopen leerjaar. Je doet dit onder andere via het model 'Kernkwadranten' van Daniel Ofman. Je krijgt inzicht in jouw kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en "allergieën".

 • Nederlandse taal (1 EC)

  Nederlands blijft een lastige taal. Met een online zelfstudieprogramma verbeter jij jouw taal- en schrijfvaardigheden. Een toets bepaalt jouw startniveau. Vervolgens ga je oefenen met de onderdelen waar je moeite mee hebt. Als je voldoende hebt geoefend en alle onderwerpen hebt doorgenomen, ben je klaar voor de officiële toets op 3F-niveau.

 • Startmodule (0 EC)

  Je start je opleiding met de Startmodule: hiermee leer je in de online leeromgeving hoe je het studeren het best kunt aanpakken. Je leert wanneer je welke leerstrategie het beste kunt inzetten. Zo weet je zeker dat je op een effectieve manier studeert en blijf je gemotiveerd.

 • Journalistiek schrijven (8 EC)

  Een objectief nieuwsbericht, een scherpe column, een ontroerend human-interestverhaal. In de journalistiek zijn verschillende genres. Je leert welk genre bij welk onderwerp past. Je maakt kennis met het journalistieke schrijfproces en leert de basistechnieken: nieuwsgaring en -selectie en vervolgens het schrijven en structureren van de tekst.

 • Interviewtechnieken (8 EC)

  Bij interviewen spelen communicatieve vaardigheden en empathisch vermogen een grote rol. In deze module leer je het belang van een goede voorbereiding en een werkplan met sterke vragen, hoe je vertrouwen wint van de geïnterviewde, over taken en gesprekstechnieken en de kracht van lichaamstaal.

Jaar 2

In jaar 2 verbreed je je kennis van journalistieke technieken en verdiep je je in verschillende vormen van nieuws.

Hoofdfase

 • Journalistieke vaardigheden (8 EC)

  In deze module ontwikkel jij een 'neus voor nieuws'. Als journalist moet je aanvoelen wat relevant, waardevol en interessant is om over te schrijven. Nadat we de theorie behandeld hebben, ga je op pad en maak je een reportage. Daarnaast schrijf je een opinieverhaal waarin je de dagelijkse journalistieke praktijk tegen het licht houdt.

 • Nieuws publiceren (8 EC)

  Publiceren is nog nooit zo makkelijk geweest. Ook met online publicatieplatformen of social media kun je een groot publiek bereiken. In deze module gaan we in op de kansen en bedreigingen hiervan. Hoe stem je het nieuws af op een bepaalde doelgroep of platform? En, hoe zit het met algoritmes die bepalen welk nieuws we te zien krijgen?

 • Massacommunicatie (8 EC)

  Mensen halen overal hun nieuws vandaan. Voor sommigen is Facebook de enige nieuwsbron. Niet iedereen kan inschatten wat op feiten is gebaseerd of 'fake news' is. In deze module bestuderen we de invloed van massamedia op het publiek. We kijken ook naar de gevolgen van pr, propaganda en censuur.

 • Nieuwsredactie (8 EC)

  De Nederlandse journalistiek heeft zich de afgelopen 150 jaar sterk ontwikkeld en geprofessionaliseerd. Tegelijk zijn de drijfveren en beroepsnormen van journalisten door de jaren heen vrijwel hetzelfde gebleven. In deze module leer je over de recente geschiedenis van de moderne journalistiek in de negentiende en begin twintigste eeuw.

 • Crossmediaal werken II (8 EC)

  De verworven kennis en technieken uit de eerste module 'Crossmediaal werken' pas je daadwerkelijk toe in een journalistieke productie. Je leert een eigen verhaal vertellen en krijgt meer inzicht in de rol en kracht van het publiek. Deze crossmediale productie publiceer je via sociale kanalen en zo mogelijk bij (lokale) online media.

 • Journalistiek ondernemen (8 EC)

  Als startend journalist kun je niet vroeg genoeg beginnen met het opbouwen van een netwerk. Eerst moet duidelijk zijn wat je in huis hebt. In deze module ontdek je dat. Vervolgens bouw je aan jouw eigen merk. Je creëert onder andere een online portfolio waarnaar je kunt verwijzen in sollicitatiebrieven of bij het binnenhalen van opdrachten.

 • Portfolio-opdracht journalistiek jaar 2 (8 EC)

  In deze portfolio-opdracht pas je de kennis en vaardigheden toe uit de modules van het tweede jaar.

 • Professionaliseringsopdracht journalistiek jaar 2 (3 EC)

  In verschillende opdrachten reflecteer je op je groei als journalist in het afgelopen leerjaar.

 • Engelse taal (1 EC)
Jaar 3/4

In jaar 3 van de opleiding verdiep je je met modules als Constructive journalism, Mediacultuur en samenleving en Mediarecht. In het vierde jaar loop je stage en studeer je af.

Afstudeerproject

 • Afstuderen (28 EC)
 • Training Plan van aanpak Deel I (2 EC)
 • Training Plan van aanpak Deel II (0 EC)
 • Mediacultuur en samenleving (8 EC)
 • Onderzoeksjournalistiek (8 EC)
 • Branded content en ethiek (8 EC)
 • Ondernemen, innovatie & co-creatie (8 EC)
 • Mediarecht (8 EC)
 • Constructive journalism (8 EC)
 • Portfolio-opdracht journalistiek jaar 3 (8 EC)
 • Professionaliseringsopdracht journalistiek jaar 3 (4 EC)
 • Stage (30 EC)

Wat leer je tijdens HBO Journalistiek Klassikaal?

De opleiding HBO Journalistiek bereidt je voor op functies als verslaggever, redacteur, columnist, mediastrateeg en contentmanager. Je gaat aan de slag met praktische journalistieke vaardigheden. Er wordt veel aandacht besteed aan crossmediaal werken: hoe breng je jouw verhaal op verschillende manieren en via verschillende kanalen effectief over? Ook leer je online publiceren en ontwikkel je je ondernemersvaardigheden. Onderwerpen die bijvoorbeeld aan bod komen zijn:

 • Journalistiek onderzoek
 • Nieuws publiceren
 • Massacommunicatie
Praktijkbijeenkomsten waarin je de beroepsvaardigheden leert

HBO Journalistiek Klassikaal bevat verschillende praktijkbijeenkomsten. Deze zijn verplicht en inbegrepen bij het lesgeld. Tijdens de praktijkbijeenkomsten behandel je de stof met je docent en medestudenten. De stof gaat zo meer leven. De bijeenkomsten worden door studenten als zeer prettig en leerzaam ervaren.

Praktijkdagen

Tijdens praktijkdagen krijg je klassikaal les van een deskundige docent met veel ervaring in het werkveld. Je behandelt bijvoorbeeld een casus uit de praktijk, oefent bepaalde vaardigheden in een groepje of houdt een rollenspel. Ter voorbereiding maak je thuis een vooropdracht en na de bijeenkomst begin je aan de eindopdracht. De docent behandelt tijdens de les de theorie die hoort bij de opdrachten.

Je krijgt studiepunten als je aanwezig bent geweest en beide opdrachten hebt afgerond met een voldoende. Een praktijkdag bestaat uit twee blokken van ongeveer 3,5 uur en is meestal zaterdag (overdag), op centrale locaties in Nederland. Via Mijn NTI meld je je hier makkelijk voor aan. Komt een bepaalde dag niet uit? Dan plan je de bijeenkomst gewoon in op een andere datum.

Webinars

Naast de praktijkbijeenkomsten volg je tijdens HBO Journalistiek Klassikaal ook webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. De webinars gaan onder andere over Interviewtechnieken en Cultuur en maatschappij.

HBO Startbijeenkomst

Je start de opleiding met de HBO Startbijeenkomst. Een dag waarop jij je medestudenten ontmoet, samen bekijkt hoe je studeren het best kunt aanpakken en hoe jij je leerdoelen behaalt. Zo zorg je voor een vliegende start van je opleiding.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten

Cursusgeld: € 12.483,-
Inschrijfgeld: € 75,-
Examenkosten: € 2.949,99

Neem voor de actuele kosten contact op met onze opleidingsadviseurs. Zij helpen je graag. (Je kunt ze bellen van maandag tot en met donderdag van 08:00 tot 21:00 uur en op vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur op 088 - 9 390 000.)

HBO Bachelor Journalistiek klassikaal (NTI)

Vakgebied

Opleidingsniveau

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI
Wil jij studeren op een manier die echt bij jou past? Kies dan voor FlexibelStuderen® van NTI. Want bij NTI maakt het niet uit wat voor type student je bent. Ben je een dromer, een doener, een ochtendmens of studeer je het liefst 's nachts? Met FlexibelStuderen® studeer je op jouw moment en op jouw manier. Kies uit ruim 850 opleidingen: van korte cursus tot masteropleiding. Ervaar het nieuwe studeren van NTI en haal dat erkend diploma.