HBO Bachelor European Studies Spaans (NTI)

Vanaf

€ 9.430,47 incl. BTW

Vakgebied

Communicatie

Opleidingsniveau

HBO Bacheloropleiding

Meer informatie

Download brochure

Opleider

NTI

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

In het kort

HBO Opleiding European studies studeren in deeltijd? Ervaar FlexibelStuderen® van NTI! Verdien je bachelor met een erkend diploma van NTI.

Toelating

Toelatingseisen

Je kunt direct starten met de opleiding HBO Bachelor European studies als je een van de volgende diploma's hebt:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4)

Heb je een ander diploma en twijfel je of dat voldoet? Neem contact op met een studieadviseur voor een gratis studieadviesgesprek.

Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?

Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor de 21+-toets kan direct starten met een hbo-opleiding van Hogeschool NTI. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze hbo-opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 75,-. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor een hbo-opleiding. Meer info en aanmelden voor de 21+ toets.

Heb je een vraag? Een hbo-studieadviseur helpt je graag!

Hogeschool NTI heeft een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij kunnen je helpen bij jouw studiekeuze. Zij staan voor je klaar en beantwoorden al je vragen. Je kunt vrijblijvend een studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Vraag direct een gratis studieadviesgesprek aan.

Met vrijstellingen studeer je sneller en voordeliger!

Vrijstellingen bieden je de mogelijkheid je studie nog sneller en voordeliger te volgen. Als je vrijstelling krijgt voor een module, hoef je geen examen te doen. Daarnaast ontvang je een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Wil je weten of jij in aanmerking komt? Lees hier meer over vrijstellingen.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Diploma uitreiking

Wettelijk erkend hbo-getuigschrift European Studies

De hbo-opleiding European Studies is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het ministerie van OCW. Je ontvangt het wettelijk erkende hbo-getuigschrift European Studies. Je mag je dan Bachelor of Arts noemen.

Examens

Tijdens HBO Bachelor European studies heb je alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen. De examens zijn vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. De papers kun je thuis in je eigen tempo maken en kun je dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Digitale examens kun je op tal van locaties in Nederland doen.

Elke dag digitaal examen doen

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je examen wilt doen voor de opleiding HBO Bachelor European studies. Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit! Lees hier meer over de digitale examens.

Examenkosten voor

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 84,72 per maand.

Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Programma

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).

HBO Bachelor European studies 7851

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:


Jaar 1

In het eerste jaar van de hbo-opleiding European Studies krijg je een introductie in het vakgebied. Ook kies je een moderne taal: Frans, Duits of Spaans. Onderstaand programma bevat de keuzetaal Duits.

Inleidende fase

 • Startmodule (0 EC)

  Je start je opleiding met de Startmodule: hiermee leer je in de online leeromgeving hoe je het studeren het best kunt aanpakken. Je leert wanneer je welke leerstrategie het beste kunt inzetten. Zo weet je zeker dat je op een effectieve manier studeert en blijf je gemotiveerd.

 • Concepten van Europa (8 EC)

  Op het Europees continent is veel aan de hand: de vluchtelingproblematiek, sancties aan Rusland, de Brexit en groeiende euroscepsis in andere lidstaten. Genoeg stof dus om te behandelen, maar laten we bij het begin beginnen. Hoe is de EU ontstaan, hoe zit het in elkaar, wie doet wat en welke rol speelt de EU op het wereldtoneel?

 • Professional English (8 EC)

  Waarschijnlijk spreek je al een aardig woordje Engels, maar kom je ook op zakelijk niveau mee? In deze module verbeter je je Engelse spreek- en schrijfvaardigheden. Je leert correcte formuleringen, grammaticale regels en welk jargon gebruikt wordt in specifieke situaties. Ook is er aandacht voor (internationale) communicatiestijlen.

 • Portfolio-opdracht 1.1: Europa in de wereld (4 EC)

  De stof van eerdere modules komt terug in de portfolio-opdrachten. Voor deze opdracht maak je een analyse van de huidige positie van de EU, op zowel politiek als economisch vlak. Je kiest een interessant onderwerp en schrijft een paper op basis van recente artikelen uit (inter)nationale gezaghebbende nieuwsbronnen en wetenschappelijk tijdschriften.

 • Politiek, Bestuur en Maatschappij (8 EC)

  Het Europese politieke spel heeft veel deelnemers. In deze module leer je ze beter kennen. Je kijkt zowel naar de binnenkant (de Europese instellingen) als buitenkant (de invloed van de media, lobbyisten en burgers). De ontwikkeling van beleid komt langs, net als de strategieën en technieken die gebruikt worden om het te beïnvloeden.

 • Onderzoek en rapportage (8 EC)

  Van hbo'ers wordt verwacht dat ze een praktijkgericht onderzoek kunnen begrijpen en uitvoeren. In deze module leer je hoe je een betrouwbaar onderzoek uitvoert met waardevolle resultaten. En hoe je deze vastlegt in een onderzoeksrapport met conclusies en aanbevelingen.

 • Portfolio-opdracht 1.2: Besluitvorming in de EU (4 EC)

  In deze opdracht onderzoek je het besluitvormingsproces van een recente beslissing van het Europees parlement en de Europese Raad. Je kiest een onderwerp dat jou leuk lijkt of waarvan je al veel weet. In een rapport beschrijf je beknopt het gehele proces. Je identificeert twee belanghebbenden van het beleid, interviewt hen en verwerkt hun reacties.

 • European Cultures (8 EC)

  Nederlanders zijn recht voor z'n raap, over de grens pakt dit weleens verkeerd uit. Als je in een internationale omgeving werkt krijg je te maken met cultuurverschillen. In deze module gaan we er dieper op in. We kijken ook naar culturen binnen/tussen groepen of bedrijven. Tot slot verricht je een cultureel onderzoek.

 • Moderne vreemde taal Duits I (8 EC)

  Duits, Frans of Spaans. Je mag er één kiezen. Duits is met 100 miljoen sprekers de meest gesproken taal in de EU. Misschien heb je meer met Frans, de derde werktaal binnen de EU. Of heb je altijd al Spaans willen leren. Bij Spaans begin je vanaf nul en leer je de basis. Bij Duits en Frans gaan we ervan uit dat je de basis al een beetje kent.

 • Portfolio-opdracht 1.3: Werkbezoek Brussel (4 EC)

  Natuurlijk mag een bezoek aan Brussel niet ontbreken tijdens deze opleiding. We gaan langs bij verschillende Europese instellingen om daar te praten met werknemers en politici. Vooraf bedenk je een aantal vragen voor de sprekers die je ontmoet. Na afloop verwerk je de informatie in een reflectief onderzoeksverslag.

Jaar 2

In het tweede jaar van European Studies ga je verdiepend aan de slag met onderwerpen als Europees recht en internationale economische betrekkingen.

Hoofdfase

 • Internationale economische betrekkingen (8 EC)

  De EU wil dat het zaken doen tussen verschillende EU-lidstaten steeds eenvoudiger wordt. De vraag is of dat in werkelijkheid ook zo is. Deze module geeft inzicht in de economische, juridische, sociale en culturele randvoorwaarden van de EU als economisch geheel. Ook kijken we naar de invloed van Brexit en EU-uitbreiding op de economie.

 • Europees recht en verdragen (8 EC)

  Nieuwe Europese regelgeving is aan de orde van de dag. Het kan zelfs ons dagelijks leven bepalen. In deze module krijg je niet alleen inzicht in het Europees recht, je leert het ook toepassen op concrete casussen. Verder gaan we in op de besluitvorming, interne markt, mededinging, belangrijkste verdragen en rechtsinstrumenten van de EU.

 • Portfolio-opdracht 2.1: Exporteren in Europa (4 EC)

  Voor een fictief internationaal bedrijf schrijf je een plan over de export van een product binnen de EU. Je mag zelf kiezen welk product dat is. Je beschrijft met welke juridische en economische factoren je te maken krijgt en wat de consequenties daar van zijn.

 • Business Development (8 EC)

  In deze module duik je in de internationale zakelijke markt. Je maakt een product- en marktanalyse voor een exportproduct. Je ontwikkelt een market entry strategie over de verkoop en distributie in het andere land. En je onderzoekt mogelijke samenwerkingen en investeringen. Al deze informatie verwerk je uiteindelijk in een businessadvies.

 • Communication Skills (8 EC)

  In elk beroep komen goede communicatieve vaardigheden van pas. Of je nu een breed publiek informeert met een concrete tekst, een klant overtuigt met krachtige argumenten of een team adviseert met een spetterende presentatie. In deze module leer je hoe je een boodschap het beste kunt uitdrukken om jouw doel te bereiken.

 • Portfolio-opdracht 2.2: Business Skills (4 EC)

  Je gaat werken aan een casus over een fictief diervoedingsbedrijf met een Europees verkoopnetwerk. In het kader van duurzaamheid wil je de producten voorzien van natuurlijke en biologische ingrediënten. Met een schriftelijk voorstel en korte presentatie probeer je "het MT" te overtuigen.

 • Beleidsontwikkeling in de EU (8 EC)

  De EU heeft nauwelijks een buitenlands- en veiligheidsbeleid. Dat komt doordat het een essentieel onderdeel is van de nationale soevereiniteit. Terwijl landen als China, Rusland en India een steeds grotere rol krijgen op het internationale toneel. Deze module gaat verder in op deze ontwikkelingen.

 • Moderne vreemde taal Duits II (8 EC)

  In deze module leer je je Duits/Frans/Spaans zodanig te verbeteren dat je op zakelijk niveau zonder schaamte of misverstanden kunt communiceren. Ook is er aandacht voor de cultuur en manier van zakendoen van het land waarvan jij de taal leert.

 • Portfolio-opdracht 2.3: Grensoverschr. samenw. (4 EC)

  Met het wegvallen van de grenzen zijn er meer samenwerkingen in de grensgebieden. De Nederlandse en Belgische politie proberen bijvoorbeeld samen de drugscriminaliteit in Brabant aan te pakken. In deze opdracht doe je onderzoek naar zo'n 'euregioverband'. Je verzamelt informatie, interviewt betrokkenen en schrijft een onderzoeksrapport.

Jaar 3/4

In de laatste fase van je studie volg je modules die dieper ingaan op de onderwerpen uit jaar 1 en 2. Ook loop je in deze fase stage en ga je afstuderen. Jouw persoonlijke afstudeerbegeleider helpt je hierbij.

Ondersteuning & verbreding

 • Europa in de praktijk (8 EC)

  Je hebt nu al behoorlijk wat kennis over het functioneren van de Europese Unie en je weet hoe beleid tot stand komt. In deze module ligt de nadruk op de effecten in de praktijk. Je bestudeert Europese dossiers, brengt de gehele beleidscyclus in kaart en kijkt naar de effecten. De centrale vraag is of het doel van het beleid is bereikt.

 • Policy Research (8 EC)

  De naam verklapt het al: in deze module leer je een beleidsonderzoek opzetten en uitvoeren. Je kiest een onderwerp dat jou interesseert of waarvan je al veel weet. Voordat je begint, leer je alles over de opbouw van een onderzoeksrapport, de methodiek en de functie van een beleidsonderzoek in de praktijk.

 • Portfolio-opdracht 3.1: Europa in de tas (4 EC)

  Voor deze opdracht schrijf je een onderzoekspaper over de impact van Europees beleid in de praktijk. Een voorbeeld: het Europees Parlement wilde het aantal gratis plastic tasjes met 80% terugdringen. We zijn nu vijf jaar verder, een mooi moment voor een evaluatie. De kennis van de modules Europa in de praktijk en Policy research pas je hierin toe.

 • Internationaal zakendoen en samenwerken (8 EC)

  Internationale bedrijven moeten steeds anticiperen op onverwachte wendingen in de wereldeconomie. In deze module leer je hoe economieën onderling verbonden zijn (met handelsverdragen, door investeringen, etc.). Je werkt ook aan internationale business-vraagstukken, zoals het opzetten van business modellen en omgaan met import- en exportbeperkingen.

 • Professional Skills (8 EC)

  De kunst van het lobbyen, onderhandelen en overtuigen. Daar draait het om in deze module. Je verbetert zowel je mondelinge als schriftelijke communicatievaardigheden. Ook gaan we dieper in op de theorie van het lobbyen in de Europese context.

 • Portfolio-opdracht 3.2: European Alliance (4 EC)

  In het kader van succesvol lobbyen schrijf je een managementadvies voor een belangenorganisatie. In een businesscase kies je een product dat Europese goedkeuring nodig heeft. Je onderzoekt wie betrokken zijn bij de besluitvorming en wie de belanghebbenden zijn. Je werkt dit uit in een advies voor het ingaan van een lobbytraject.

 • Moderne vreemde taal Duits III (8 EC)

  Deze module bouwt voort op de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan in de module Moderne vreemde taal II. De nadruk ligt weer op zakelijke communicatie en cultuur. Aan het einde van de module krijg je een uitgebreide toets waarin jouw lees-, luister-, schrijf- en spreekvaardigheden worden beoordeeld.

 • Europa in de wereld (8 EC)

  Een economische reus, politieke dwerg en militaire muis; zo wordt de EU ook wel beschreven. In deze module kijken we naar de positie van de Europese Unie in de wereld. De wereld verandert snel en daarmee ook de rol van Europa. Als je hiervan op de hoogte bent, kun je er beter op anticiperen en er zelfs op inspelen.

 • Portfolio-opdracht 3.3: Europa in 2030 (4 EC)

  Waar staat Europa in 2030? Dit is uiteraard lastig te voorspellen. Toch ga je een poging wagen. In dit kroonstuk van het derde studiejaar worden jouw creativiteit, onderzoeksvaardigheden en communication skills op de proef gesteld. In een tijdlijn beschrijf je vanuit een beleidsmatig en/of business-perspectief twee mogelijke toekomstscenario’s.

 • Stage (30 EC)
 • Training Plan van aanpak Deel I (2 EC)
 • Training Plan van aanpak Deel II (0 EC)
 • Afstuderen (28 EC)

Wat leer je tijdens de hbo-opleiding European Studies?

Tijdens HBO European Studies (voorheen HEBO) wordt veel aandacht besteed aan Europees beleid, politiek, recht, communicatie en staatsinrichting. Daarnaast komt het schrijven en spreken van een moderne vreemde taal aan bod. Hierbij kun je kiezen uit Frans, Duits of Spaans. Tijdens de opleiding heb je een aantal beroepsgerichte portfolio-opdrachten, waarmee je de link legt tussen wat je geleerd hebt bij de modules en de praktijk van het werkveld. Je volgt modules op het gebied van:

 • Business development
 • Communicatie
 • Europese cultuur
 • Europees recht en verdragen
 • Internationaal zakendoen en samenwerken
Gratis 4 praktijkbijeenkomsten per studiejaar

European Studies bevat interessante praktijkbijeenkomsten verspreid over de opleiding. Tijdens de praktijkbijeenkomsten behandel je de stof met je docent en medestudenten. De stof gaat zo ‘meer leven’. De bijeenkomsten worden door studenten als zeer prettig en leerzaam ervaren. Je gaat onder meer aan de slag met:

 • Adviesvaardigheden
 • Debattechnieken
 • Lobbyen
 • Public affairs
Praktijkdagen

Tijdens praktijkdagen krijg je klassikaal les van een deskundige docent met veel ervaring in het werkveld. Je behandelt bijvoorbeeld een casus uit de praktijk, oefent bepaalde vaardigheden in een groepje of houdt een rollenspel. Ter voorbereiding maak je thuis een vooropdracht en na de bijeenkomst begin je aan de eindopdracht. De docent behandelt tijdens de les de theorie die hoort bij de opdrachten.

Je krijgt studiepunten als je aanwezig bent geweest en beide opdrachten hebt afgerond met een voldoende. Een praktijkdag bestaat uit twee blokken van ongeveer 3,5 uur en is meestal zaterdag (overdag), op centrale locaties in Nederland. Via Mijn NTI meld je je hier makkelijk voor aan. Komt een bepaalde dag niet uit? Dan plan je de bijeenkomst gewoon in op een andere datum.

Persoonlijke begeleiding

"Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met ons, de mentoren, bellen, appen of mailen. Wij helpen je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie en denken mee over oplossingen".

Lees meer

Bezoek aan Brussel

Tijdens de hbo-opleiding European Studies breng je een bezoek aan verschillende Europese instellingen in Brussel.  Op deze dag gaat Europa echt voor je leven! Lees meer over European Studies naar Brussel.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Rooster

Blended Learning, ieder gewenst moment starten mogelijk
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten

Cursusgeld: € 6.305,46
Inschrijfgeld: € 75,-
Examenkosten: € 3.050,01

BTW Informatie

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. De opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. Studie -, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9 % btw
Neem voor de actuele kosten contact op met onze opleidingsadviseurs. Zij helpen je graag. (Je kunt ze bellen van maandag tot en met donderdag van 08:00 tot 21:00 uur en op vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur op 088 - 9 390 000.)

HBO Bachelor European Studies Spaans (NTI)

Vakgebied

Communicatie

Opleidingsniveau

HBO Bacheloropleiding

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

NTI - Opleidersscore 8,1

FlexibelStuderen® doe je bij NTI
Wil jij studeren op een manier die echt bij jou past? Kies dan voor FlexibelStuderen® van NTI. Want bij NTI maakt het niet uit wat voor type student je bent. Ben je een dromer, een doener, een ochtendmens of studeer je het liefst 's nachts? Met FlexibelStuderen® studeer je op jouw moment en op jouw manier. Kies uit ruim 850 opleidingen: van korte cursus tot masteropleiding. Ervaar het nieuwe studeren van NTI en haal dat erkend diploma.