Omscholing in Nederland

De arbeidsmarkt vertoont in verschillende sectoren al een aantal jaren een grote krapte. Denk maar aan de zorg, de techniek, het onderwijs en de IT. In andere branches stromen juist mensen uit, zoals in de bankensector en de zakelijke dienstverlening. Dat komt onder andere door automatisering en digitalisering. COVID-19 vergrootte dit jaar deze tweedeling van tekorten en overschotten nog eens. 

Veel mensen verloren hun baan of konden maar deels aan het werk. Geen situatie waarin je terecht wilt komen. Maar deze situatie kan je ook kansen bieden: wil je misschien een nieuw vak gaan leren? Of juist in korte tijd bijleren om een andere functie te kunnen bekleden? Omscholen om je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren kan op verschillende manieren. We hebben de opties voor je op een rijtje gezet.

Zoek je een korte opleiding om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan? Kijk dan eens naar het aanbod van opleidingen die je in maximaal 3 maanden kunt afronden. Zo’n opleiding kan precies de aanvulling zijn die jij nodig hebt.
Bekijk het aanbod

Wil je het eens over een andere boeg gooien omdat in jouw vak steeds minder werk is? Of wil je toch gaan doen wat je eigenlijk altijd al wilde? Denk dan eens aan vakgerichte omscholing. Met een praktijkgerichte vakopleiding stap jij over naar het beroep van jouw keuze.
Bekijk het aanbod

Om een grotere kans te maken op de arbeidsmarkt kun je ook kiezen voor een opleiding in een zogenaamd kansberoep. Dit zijn beroepen waarnaar op de arbeidsmarkt meer vraag is. Opleidingen hiervoor vergroten je kansen op de arbeidsmarkt. Bovendien zijn er allerlei subsidiemogelijkheden voor deze opleidingen.
Bekijk het aanbod
Je wilt graag werken én leren

Leren terwijl je werkt. Dat kan met een leerwerktraject. Je leert in de praktijk op je werk én versterkt dit met kennis die je opdoet met een opleiding.

Nog niet beschikbaar

Subsidiemogelijkheden 

Zowel de overheid als werkgevers vinden het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Er zijn dan ook meerdere subsidies en regelingen die jouw opleiding een stuk betaalbaarder maken. Informatie over subsidiemogelijkheden vind je hier.

Weet je nog niet goed wat je wilt?

Dan is een loopbaanadvies wellicht iets voor jou. Opleiding.nl biedt jou samen met Loopbaanadviescentrum Nederland een frisse kijk op wat je kunt, waar je interesses liggen en je ambities en wat je kansen zijn. Heb je interesse in zo’n loopbaanadvies? 

Neem contact op