Bestuursrecht

Werk je voor de overheid? Dan is kennis van bestuursrecht onmisbaar om je werk goed te kunnen uitvoeren. Dit recht heeft namelijk betrekking op elk besluit...

Lees verder >

Werk je voor de overheid? Dan is kennis van bestuursrecht onmisbaar om je werk goed te kunnen uitvoeren. Dit recht heeft namelijk betrekking op elk besluit dat je neemt. Zorg daarom dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt door een opleiding...

Lees verder >

Werk je voor de overheid? Dan is kennis van bestuursrecht onmisbaar om je werk goed te kunnen uitvoeren. Dit recht heeft namelijk betrekking op elk besluit dat je neemt. Zorg daarom dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt door een opleiding op dit gebied te volgen. Wil je je verder ontwikkelen op dit gebied, maar weet je nog niet met welke opleiding?...

Lees verder >

Bestuursrecht: 0 opleiding

Filteren

Opleidingen (0)

Onze beste opleidingen

Over Opleiding.nl

De allerbeste opleidingen en trainingen, overzichtelijk bij elkaar

Over Opleiding.nl

Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle Nederlanders het lastig vindt om de juiste opleiding of training te kiezen. Een derde vindt het zelfs zo lastig, dat zij het volgen van een opleiding of training uitstellen! Maar liefst 58% zou het ideaal vinden als de beste opleidingen en trainingen overzichtelijk op een website staan. Met Opleiding.nl bieden we precies die oplossing.

Lees verder

Bestuursrecht

Werk je voor de overheid? Dan is kennis van bestuursrecht onmisbaar om je werk goed te kunnen uitvoeren. Dit recht heeft namelijk betrekking op elk besluit dat je neemt. Zorg daarom dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt door een opleiding op dit gebied te volgen. Wil je je verder ontwikkelen op dit gebied, maar weet je nog niet met welke opleiding? Dan vind je op Opleiding.nl een helder overzicht van de opleidingen bestuursrecht van de beste opleiders van Nederland.

Wat is bestuursrecht?

Het bestuursrecht bevat alle regels waar de overheid zich aan moet houden bij het nemen van besluiten, zoals het verlenen van vergunningen. Zo bepaalt het bijvoorbeeld dat je het besluit goed moet kunnen motiveren en altijd feiten en af te wegen belangen goed moet onderzoeken. Binnen het bestuursrecht wordt er een onderscheid gemaakt tussen algemeen bestuursrecht en bijzonder bestuursrecht:

  • Algemeen bestuursrecht: algemene regels uit het bestuursrecht, zoals regels over rechtsbescherming en handhaving.
  • Bijzonder bestuursrecht: regels over een specifiek onderdeel van het bestuursrecht, zoals vreemdelingenrecht en belastingrecht. 

Algemene wet bestuursrecht

De regels van het algemeen bestuursrecht zijn ondergebracht in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Deze wet bepaalt onder andere hoe en binnen welke termijn je een besluit moet voorbereiden, nemen en bekendmaken. De regels van het bijzonder bestuursrecht kun je niet terugvinden in de Awb, omdat deze wet anders te uitgebreid zou worden.

Wil je weten hoe je jouw werkzaamheden in overeenstemming met de Awb uitvoert? Volg dan de training Algemene Wet Bestuursrecht voor de basisbeginselen van de Awb of verbreed en verdiep je kennis met Algemene Wet Bestuursrecht Verdieping.

Basisopleidingen bestuursrecht

Wil je basiskennis opdoen over de hoofdzaken van het bestuursrecht? Kies dan voor een inleidende opleiding of cursus bestuursrecht, zoals het Trainingspakket Beleid en Bestuursrecht. Na afloop van dit trainingspakket ben je bekend met de belangrijkste principes van de Awb en kun je deze toepassen in je werk. Daarnaast krijg je inzicht in het beleidsproces en kun je verschillende stappen van het proces zelfstandig uitvoeren. Daarmee vormt dit trainingsprogramma een goede inleiding op het bestuursrecht én je carrière als beleidsmedewerker. Wil je jezelf de kern van het bestuursrecht meteen op hoog niveau eigen maken? Kies dan voor een Masterclass Bestuursrecht.

Praktische opleiding bestuursrecht

Ben je op zoek naar een praktische opleiding die je direct kunt vertalen naar je eigen werkpraktijk? Kies dan voor de opleiding Praktisch Bestuursrecht. Na afloop van deze opleiding ben je op de hoogte van de verschillende facetten van het bestuursrecht en weet je een concrete vertaalslag te maken naar je werkpraktijk. Je weet hoe je diverse stukken moet raadplegen en op welke manier je kunt rapporteren.

HBO bestuursrecht

Heb je al juridische kennis op HBO-niveau en wil je je verder ontwikkelen op het gebied van bestuursrecht? Dan is het programma HBO Bestuursrecht een goede keuze. Hiermee ontwikkel je kennis van en inzicht in het gebruik van bestuursrecht en hoe je dat in de praktijk kunt toepassen. Je gaat in op de Awb en andere regels voor de manier waarop de overheid haar bestuurstaak moet uitvoeren. 

Meer weten?

Heb je een vraag of behoefte aan persoonlijk studieadvies? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs. Zij denken graag met je mee.